Κυριακή, 10 Απριλίου 2011

Μάργκαρετ Άτγουντ:"Όρυξ και Κρέϊκ".


Ενα μυθιστόρημα για το μέλλον, το σημαντικότερο μέχρι σήμερα έργο της μεγάλης Καναδής συγγραφέως, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, καθώς η αρχή του μέλλοντος είναι ήδη εδώ και μας αφορά όλους.

Η Άτγουντ ξετυλίγει με εκπληκτικό τρόπο ένα παραμύθι βιοτεχνολογικής καταστροφής, μας ξεναγεί σε έναν όχι και τόσο θαυμαστό καινούργιο κόσμο, σε έναν τόπο επιστημονικής φαντασίας απόλυτα πειστικό, όπου κατοικούν πρόσωπα που θα συνεχίσουν να ζουν στα όνειρά μας πολύ καιρό μετά την ανάγνωση του βιβλίου.

Ο αφηγητής, που αυτοαποκαλείται Χιονάνθρωπος, ζει πάνω σε ένα δέντρο και προσπαθεί να ξεδιαλύνει όσα συνέβησαν, πώς κατέρρευσαν όλα, πώς έμεινε ολομόναχος. Καθώς παιδεύεται με τα ερωτήματά του και ξεφυλλίζει τις αναμνήσεις του, διαπιστώνουμε με δέος πως οι σωστές απαντήσεις είναι αυτές που πάντα γνωρίζαμε: ότι δεν μπορείς, από υπεροψία ή απληστία, να επεμβαίνεις βίαια στη φύση, χάνοντας κάθε αίσθηση του μέτρου.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). 

2 σχόλια:

  1. Θα με ενδιέφερε η προσωπική σου άποψη για το συγκεκριμμένο βιβλίο. Προσωπικά απο τη μιά το λάτρεψα και απο την άλλη με ανατρίχιαζε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοκαρίστηκα Μαρίνα.Πέρα από την μοναδική γραφή της Άτγουντ,μιλάει για μια εποχή όχι και πολύ μακρινή,μήπως την ζούμε;;;....

    ΑπάντησηΔιαγραφή