Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Λένα Διβάνη:"«Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια και άλλες ελληνικές τραγωδίες"


Η Δύναμη της φαντασίας συμπληρώνει την αποκαλούμενη πραγματικότητα. Δε λειτουργεί περιστασιακά. Διαλέγουμε κάποιες πληροφορίες που συλλέγουμε με τα μάτια και τα υπόλοιπα τα συμπληρώνουμε από τις αποθήκες της φαντασίας μας. Η Λένα Διβάνημετά το μυθιστόρημά της Ένα πεινασμένο στόμα (Καστανιώτης, 2010) που θεωρήθηκε το πιο άρτιο και καλύτερό της μέχρι σήμερα επιστρέφει με μια συλλογή διηγημάτων ...

Από τον Τάσο Αντωνόπουλο

Στο νέο βιβλίο της η Λένα Διβάνηπαρουσιάζει μια συλλογή δέκα διηγημάτων, στο οποίο εμφανίζει καθημερινές ιστορίες, ιστορίες ανθρώπων της διπλανής μας πόρτας. Όπως αναφέρει και η ίδια Έλληνες για να μην πω Ελληνάρες, με τα καλά τους, με την γκρίνια τους, με τα παράπονά τους, με το «δεν υπάρχει» κράτος τους. Όλοι κατά βάθος τραγικοί ήρωες μιας πολύ ελληνικής κωμωδίας.

Τα κείμενα αυτά είχαν γραφτεί και δημοσιευτεί την προηγούμενη δεκαετία για διάφορα περιοδικά. Η συγγραφέας με το εριστικό της ύφος, ένα ύφος με απίστευτη αμεσότητα και χιούμορ καταφέρνει να σαγηνεύσει και τον πιο δύσκολο αναγνώστη. Μας παρουσιάζει χαρακτήρες που συναντάμε καθημερινά, πρωταγωνιστές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένας άφραγκος φοιτητής περνά το καλοκαίρι στον Πλαταμώνα και καθώς αυτό δεν του αρκεί ονειρεύεται, αποκοιμισμένος μπροστά στην τηλεόρασή του, χλιδάτες διακοπές με μια πλούσια καλλονή απ’ το Μπαλί, πολυτελή αυτοκίνητα και κραιπάλες πάνω σε γιοτ εκατομμυριούχων όντας πεπεισμένος πως ο Ελύτης (που είχε πάρει… Όσκαρ) είχε δίκιο όταν έγραφε πως «θα πάρουνε τα όνειρα εκδίκηση». Ένα ζευγάρι αγγίζει την επανένωση με αφορμή το θάνατο της Αλίκης Βουγιουκλάκη που ένας γέρος στη Σκόπελο πληροφορείται απ’ τις ειδήσεις και απογοητευμένος δηλώνει κάπως μελοδραματικά ότι «άμα πέθανε η Αλίκη, θα πεθάνουμε όλοι»…

Το νέο βιβλίο της Λένας Διβάνη, Προφανώς η Πηνελόπη ήταν ηλίθια και άλλες ελληνικές τραγωδίες (Μελάνι, 2011), είναι προφανώς από τα καλύτερα της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου