Αποτυπώματα.

"Στις μέρες μας οι θρησκείες ενοχλούν,γιατί κάνουν τους ανθρώπους να ελπίζουν και να προσδοκούν.Αυτός που σέβεται και αγωνίζεται για τ' αόρατο,δύσκολα δέχεται να προσκυνήσει το ορατό.Η Ιστορία γράφει για εκατομμύρια ανθρώπους που πολέμησαν για τη μια ή για την άλλη θρησκεία,που θυσιάστηκαν για κάποια ίδέα,για τη λευτεριά ή για τη δημοκρατία.Είδες όμως κανέναν που δέχτηκε να υποστεί φυλακίσεις και βασανιστήρια,να στηθεί στον τοίχο για μια τράπεζα..."(Άρης Φακίνος:"Το κάστρο της μνήμης")

"H Ιστορία είναι υπόθεση προσωπική,πρώτα κοιτάς που χύθηκε το αίμα σου και ύστερα διαλέγεις πλευρά" (Σοφία Νικολαϊδου:"Απόψε δεν έχουμε φίλους")

"Άμα φυτεύεις μίσος στα κεφάλια των ανθρώπων,θα γίνει μαχαίρι που διψά για αίμα,δίχως να λογαριάζει ποιανού είναι το κορμί.Αθώου ή φταίχτη." (Γιάννη Καλπούζου:"Άγιοι δαίμονες")

  "Oταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει." (Οδ. Ελύτης)

"Λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ μα ωστόσο λάμπει." (Οδ. Ελύτης)

Μη φοβάστε τόσο πολύ το θάνατο, όσο μια ανεπαρκή ζωή.(Μ.Μπρεχτ)

"Όσο μακρυά κι αν ταξιδέψεις δεν μπορείς ποτέ να διαφύγεις από τον εαυτό σου...Είναι σαν την σκιά σου,σ'ακολουθεί παντού"(Χ.Μουρακάμι:"Μετά τον σεισμό")

"Tα πάντα έχουν ειπωθεί,αλλά είναι σημαντικό να τα επαναλαμβάνουμε,γιατί οι πάντες τα έχουν λησμονήσει."(Αντρέ Ζιντ)

"Οι Νεοέλληνες,αντιθέτως συλλογίζονται και δεν σκέπτονται,μιλούν και δεν έχουν συντεταγμένη γλώσσα,ρωτούν και απαντούν αλλά χωρίς καμιά συνέχεια,βαδίζουν πάνω σ΄έναν δρόμο αλλά δεν πορεύονται"(Κ.Αξελός:"Η μοίρα της σύγχρονης Ελλάδας")

"Κατοίκησα μια χώρα που 'βγαινε από την άλλη την πραγματική όπως τ'όνειρο από τα γεγονότα της ζωής μου. Την είπα κι αυτήν Ελλάδα και την χάραξα πάνω στον χάρτη να την εβλέπω. Τόσο λίγη έμοιαζε-τόσο άπιαστη. (Οδ. Ελύτης:"Ο Μικρός Ναυτίλος")

  "Ήρθαν ντυμένοι "φίλοι" αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας. Και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με την φτέρνα τους" (Οδ.Ελύτη:"Άξιον Εστί")

"Tο αληθινό μεγαλείο της ζωής μας,δεν βρίσκεται στον τρόπο που κερδίζουμε,αλλά στον τρόπο που χάνουμε."(Χ. Μουρακάμι:"Μετά το σεισμό")

"Φαίνεται πως,για να δούμε σωστά και να κατανοήσουμε τον κόσμο και τη ζωή,δεν αρκεί να μάθουμε μονάχα την Ιστορία,πρέπει ν'αλλάξει και η δομή του μυαλού μας."(Ορχάν Παμούκ:"Το σπίτι της σιωπής")

‎"Έχω την αίσθηση ότι αυτό το μυθιστόρημα,που είναι η αποθέωση της τέχνης του μυθιστορήματος,είναι μαζί και ένας αποχαιρετισμός στην εποχή του μυθιστορήματος."(Άποψη του Μίλαν Κούντερα για τα "Εκατό χρόνια μοναξιάς" του Γ.Γ.Μαρκές).

"...το να σου έχει δοθεί εξουσία πάνω σ' έναν άλλο είναι σκληρό,το να επιβάλεις με τη βία την εξουσία σ' έναν άλλο είναι λάθος,το να παραχωρείς την εξουσία του εαυτού σου σ΄ έναν άλλο είναι συμφορά..."(Tόνι Μόρισον:"Το έλεος")

"....Ο εσωτερικός κόσμος ενός λαού είναι η λογοτεχνία του.Εκεί φανερώνει τα πάθη του,τις προσδοκίες του,τα όνειρά του,τις απογοητεύσεις,τις πεποιθήσεις του,την οπτική του για τον κόσμο που τον περιβάλλει,την αντίληψή του για τον ίδιο και για τους άλλους......"(Αμιν Μαλούφ:"Η απορρύθμιση του κόσμου.")

"Κανείς δεν αγαπάει την μοναξιά,απλά σιχαίνομαι τις απογοητεύσεις."(Χ.Μουρακάμι:"Το Νορβηγικό δάσος".)

"Χρειάζεται ένας εχθρός για να δώσουμε μια ελπίδα στο λαό. Κάποιος είπε ότι ο πατριωτισμός είναι το έσχατο καταφύγιο των απατεώνων: όποιος δεν έχει ηθικές αρχές τυλίγεται συνήθως με μια σημαία και όλοι οι μπάσταρδοι επικαλούνται την καθαρότητα της φυλής τους. Η εθνική ταυτότητα είναι το τελευταίο καταφύγιο των άκληρων. Η αίσθηση της ταυτότητας βασίζεται στο μίσος, στο μίσος γι' αυτόν που δεν είναι ίδιος. Θα πρέπει να καλλιεργήσουμε το μίσος σαν πολιτικό πάθος. Ο εχθρός είναι ο φίλος των λαών. Χρειάζεται πάντα να μισούμε κάποιον για να νιώθουμε δικαιωμένοι μες στη δυστυχία μας. Το μίσος είναι το πραγματικό αρχέγονο πάθος. Και η αγάπη είναι μια ανώμαλη κατάσταση. Γι’ αυτό και σκοτώθηκε ο Χριστός: μιλούσε ενάντια στη φύση. Δεν αγαπούμε κάποιον για όλη μας τη ζωή, αυτή η ανέφικτη ελπίδα γεννάει τη μοιχεία, τη μητροκτονία, την προδοσία του φίλου... Αντίθετα, μπορούμε να μισούμε κάποιον για όλη μας τη ζωή. Αρκεί να βρίσκεται πάντα εκεί για ν' αναζωπυρώνει το μίσος μας. Το μίσος ζεσταίνει την καρδιά".(Ουμπέρτο έκο: Το κοιμητήριο της Πράγας)

“Αυτοί που μας πήραν το βιβλίο από το χέρι μας κατηγορούν γιατί μείναμε αδιάβαστοι!” (M. Μπρεχτ)

"Όλοι σήμερα συμφωνούν ότι εκδίδονται πάρα πολλά βιβλία χωρίς ενδιαφέρον.Θεωρούμε αυτό το φαινόμενο μόλυνση του πνεύματος και λέμε απλά:Φτάνει. Ας αρνηθούμε να τους αφήσουμε να μολύνουν το γούστο μας.Ας αναπνεύσουμε." (L. Cossè:"Στο καλό μυθιστόρημα")

  "Ζούμε λίγο,βλέπουμε λίγα,ξέρουμε λίγα...τουλάχιστον ας ονειρευόμαστε."(Ορχάν Παμούκ:"Το μαύρο βιβλίο")

"Επειδή η δύναμη του λόγου να μεταδίδει ενθουσιασμό είναι πιο σημαντική από την αλήθεια του"(Ορχάν Παμούκ:"Ο Τζεβντέτ Μπέη και οι γιοι του")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου